Aktiviteter i Geiranger

Aktiviteter i geiranger
Det er masse flotte aktiviteter man gjøre når man befinner seg i Geiranger, og her får du den definitive guiden.Fot: PxHere.com

Geiranger er, som vi har allerede har nevnt her på siden, et fantastisk flott område som i løpet av de siste 20 årene virkelig har fått seg en stort navn på verdensbasis. Ikke sjelden ser vi Geirangerfjorden i mediene og både det ene cruiseskipet etter det andre stevner innover fjorden med de spektakulære fjellveggene på hver side som kneiser opp i himmelen.

Joda, turistene som kommer til Geiranger får virkelig valuta for pengene sine og stedets innbyggere nyter utvilsomt godt av dette – men hva finnes det av aktiviteter i Geiranger? Vi skal i denne artikkelen presentere forskjellige aktiviteter som du som besøkende kan nyte godt av om du legger veien innom oss.

Naturopplevelser i Geiranger

Geiranger er naturligvis aller mest kjent for sitt sceniske landskap og den fantastiske naturen. Det betyr at det selvsagt er mange flotte naturopplevelser i vente for dem som ønsker å se mer av området.

Geirangerfjorden: Geirangerfjorden i seg selv er en opplevelse man bør få med seg en gang i livet. Hvis man virkelig vil oppleve fjorden så anbefales det å ta en fergetur fra Geiranger til Hellesylt (eller motsatt), og dette er en tur som tar omkring 1 time.

Flydalsjuvet: Flydalsjuvet gir en uovertruffen utsikt over Geirangerfjorden, men pass på om sommeren ettersom det da kan være trangt om plassen for bilene. Man har lagt godt til rette med sitteplasser og toalett, og utkikkspunktet er naturligvis gjerdet inn. Hvis du er interessert i fotografering er dette et ‘must’, og hvis du er skikkelig heldig ligger det flere majestetiske cruiseskip på fjorden samtidig.

De syv søstre: De syv søstre består av de syv velkjente fossefallene som faller ned fjellsidene og ned i Geirangerfjorden. Hvis du tar den nevnte fergeturen til eller fra Hellesylt til/fra Geiranger vil du få oppleve disse. Vær obs på at det i de senere år har vært noe lavere vannføring slik at det ikke bestandig er at alle fossene synes, og kanskje var dette et enda flottere syn i ‘gamle dager’.

Korsmyra turløype: Fra havnen i Geiranger er det rundt 6,5 kilometer opp til Korsmyraplatået, og veien opp dit er som kjent bratt og svingete. Fra platået er det tre forskjellige turløyper man kan ta:
1. Vestover langs kanten av dalen og noe oppover langs den østlige veggen over fjorden. Der kommer du etterhvert til Haugset, og dette er en god og bred sti.
2. Hvis du har selskap og er klar for en skikkelig tur burde du fortsette ut fra Haugset og bevege deg opp til 920 meter over havet før du fortsetter ned den bratte stien til Gomsdalen. Som sagt anbefales det ikke at du går alene hit, men bare så det er sagt: Gomsdalen er Geirangers skjulte perle.
3. Gå østover fra platået på Korsmyra langs traktorveien, og styr etter hvert nordover og inn i den fantastiske Gråsteindalen. Her følger du gode stier med slak oppoverbakke i rundt 3 kilometer. Du finner flere små vann på østsiden av dalen. Husk at du også får tak i turkart på butikken i Geiranger.

Laushornet: Hvis du ønsker en skikkelig utfordring i Geirangerfjorden kan vi anbefale at du tester Laushornet. Turen tar fra 3-3,5 timer opp, men dette vil naturligvis avhenge av tempoet ditt. Turen starter ved Westerås og du følger i starten den samme stien som til Storseterfossen. Når du kommer til fossen deler stien seg og det er her utfordringene starter. TUren er nokså tung og godt fottøy er obligatorisk. Hvis det regner ville vi kanskje latt være å ta denne turen ettersom det kan bli skikkelig sleipt og glatt. På turen må du også gå gjennom en elv og dette er en spesiell opplevelse – men som sagt: ha på deg tursko. Du vil etter hvert sannsynligvis la deg lure til å tro at du ser toppen, men når du først kommer dit vil du ha en uovertruffen utsikt over Geirangerfjorden. Så: hvis du er i tålig bra form og liker en utfordring er dette en tur du virkelig bør prøve deg på!

Vesteråsfjellet: Denne turen er en flott opplevelse og er ca 5 km fra Fjordsenteret. Starten på turen mot Vesteråsfjellet er nokså rolig, men blir etter hvert litt mer krevende når man beveger seg opp den bratte løypen i skogen. Når man kommer til Vesterås gård kommer du på en roligere løype som går til utkikkspunktet. Man kan faktisk kjøre opp dit og der er det både parkeringsplasser og en restaurant. Som sagt er løypen derfor helt enkel. På denne turen treffer man sannsynligvis på geiter, alpakkaer/lamaer og får rett og slett en flott naturopplevelse. Turen tar omtrent 1,5 timer men er definitivt verdt det om du er ute etter utsikt over fjorden og Geiranger. Du kan også følge veien for å ta denne turen, og der får du blant annet se krigsminnesmerket og de vidunderlige vannfallene. Hvis du bruker turløypen anbefaler vi at den gjennomføres i tørt vær.

Møllsvatnet:
A fin og lett tur på en time eller så fra parkeringsplassen ved toppen av Ørnevegen tar deg til Møllsvatnet. Stien er godt skiltet og allerede etter noen hundre meter er du langt unna turistmassene som befinner seg ved parkeringsplassen, og på vei inn i den fredelige naturen. Som sagt er turen enkel og du kan gå på den andre siden av elven tilbake hvis du ønsker det. Også her er det godt skiltet og mye flott å se.

Severdigheter og landemerker

Det er nok av severdigheter og landemerker i Geiranger-området, og under finner du noen utvalgte som det kan være verdt å få med seg.

Geiranger Skywalk / Dalsnibba: Hvis du er ute etter en skikkelig luftig opplevelse er Geiranger Skywalk noe du må få med deg! Ute på platået har du en enestående utsikt, men hvis du har høydeskrekk ville vi kanskje valgt å styrt unna. Å kjøre oppover alle hårnålssvingene og opp til Dalsnibba er en flott opplevelse i seg selv. Husk på at du må betale 140 kroner i bompengeavgift for å komme deg hit. Du får muligheten til å kjøpe deg en matbit hvis du skulle ønske det.

Ørnevegen: Ørnevegen er riksvei nr. 63 og er den navnet på det aller bratteste veipartiet mellom Eidsdal og Geiranger. Fra Geirangerfjorden og oppover snirkler du deg opp gjennom totalt 11 svinger som er skikkelig krappe, og vel oppe på veiens høyeste punkt befinner du deg altså 620 meter over havet. Der oppe har du en fantastisk utsikt over både fjorden, bygda, De syv søstre (fosssefallene) og fjellgården Knivsflå.

Fossevandring:
Fra sjøkanten går det en flott laget trapp/sti oppover mot hotellet hvor du får oppleve fossene på nært hold. Turen tar alt fra 15 minutter og oppover, og hvis det har vært vått i været og fossene er store kan du risikere å få deg en skikkelig dusj! Flott opplevelse!

Skageflå: Du kan velge å ta båt ut til en sti som fører opp til fjellgården Skageflå. Turen tar omtrent 20-25 minutter hvis du er i grei form, og det er en stigning på 270 meter som må forseres. Når du kommer til gården får du virkelig se hvor utfordrende det må ha vært å livnære seg i fjellsidene for 100 år siden! Du kan velge å gå hele turen over Skageflå og ned til Geiranger til fots, og da har du en flott halvdag i vente!

Geiranger kyrkje
Geiranger kyrkje er noe man burde få med seg når man er på besøk i området. Foto: PxHere.com

Geiranger kyrkje: Den helt spesielle og åttekantede Geiranger Kyrkje er virkelig et syn som man burde få med seg. Kirken er fra 1842 og man har en nydelig utsikt over Geirangerfjorden derfra. Det er en kort spasertur fra hotellet, og kanskje kan du planlegge det slik at du gifter deg mens du er i Geiranger! Du kan for eksempel ta en avstikker fra Fossevandringen for å få med deg kirken.

Knivsflå: Du kan ta en sightseeingbåt fra Geirangerfjorden for å komme deg ut til stien som tar deg opp til fjellgården Knivsflå. Turen opp tar omtrent 40 minutter og er derfor noe kortere enn Skageflå. Hvis du synes at det blir litt for heftig og bratt har du muligheten til å ombestemme deg og ringe en taxibåt. Gården ble i sin tur fraflyttet ettersom man anså risikoen for stor for at fjellhammeren over husene kunne rase ut. Gården er blant de mest utsatte i hele Geirangerfjorden og faktisk har ras og steinsprang tatt livet av 6 mennesker på Knivsflå i løpet av de siste 100 årene. Man kan fortsette på en knapt synlig sti videre oppoever til 500 meter over havet, og der får man et flott utkikkspunkt. Knivsflå ligger like ved De syv søstre.

Krigsminnesmerket:
Dette enkle men flotte krigsminnesmerket er en obeliks som minner de som omkom i krigene i 1807-1814 og 1940-1945. Krigsminnesmerket står langs veien i nærheten av Vinje Camping. Beliggenheten, med de mektige fjellene bak og fjorden foran, er det ingenting å si på!

Sightseeing / arrangerte turer

Det er naturligvis massevis av muligheter når det gjelder guidete turer eller sightseeing når du kommer til Geiranger, og her kan man rett og slett bare velge fra øverste hylle – alt etter hva man liker. Du kan bestille alt fra fjordkcruise og kajakkpadling til bussturer eller limousinkjøring! For booking anbefaler vi at du bruker nettstedet Geirangerfjord.no.

Fjordcruise / Fjordsightseeing: Hvis du vil oppleve Geirangerfjorden på en så god måte som mulig er det naturligvis sjøveien som er den aller beste. Her får du flott utsikt over de fraflyttede fjellgårdene samt lytte til god historiefortelling om de som bodde på disse stedene. Du får komme helt tett på De sju søstre, samt fossene Friaren og Brudesløret. På en god dag vil du kunne oppleve niser langs båtsiden, og du får servert både kaffe og vafler.

Kajakkpadling Geirangerfjorden aktivitet
Kajakkpadling er en fantastisk måte å oppleve Geirangerfjorden på! Du får en helt spesiell nærhet til den vakre og ville naturen! Foto: PxHere.com

Kajakkpadling: Det er flere forskjellige kajakkturer du kan melde deg opp til, og basen ligger 2 kilometer utenfor Geiranger. Du kan kjøre på grusveien eller spasere (tar ca. 25 min). Det kan også legges til rette slik at du kan hente ut sykkel i Geiranger sentrum. Du kan blant annet velge Seven Sisters Tour hvor du får oppleve fossefallene, eller du kan ta en padle-og gåtur i fjellene. Uansett: dette er en fantastisk måte å oppleve det UNESCO-vernede området på, og er heller ikke så veldig kostbart. Prisene varierer fra 700 kroner til 1900 kroner, alt etter hva du bestiller.

Fjordsafari: Hvis du vil ha en litt sprekere opplevelse til sjøs i Geiranger har du muligheten til å melde deg på Fjordsafari! Å oppleve området i en meget rask RIB er noe helt annet enn et rolig fjordcruise, og man får blant annet oppleve fossene på nært hold samt at det gjøres flere andre stopp. Kamera er obligatorisk!

Bussturer: Det formelig kryr av forskjellige bussturer du kan ta når du befinner deg i Geiranger, og deriblant til Dalsnibba / Skywalk Bus, Panorama Bus, Panorama Excklusive Bus og Hellesylt Panorama Bus. På disse forskjellige bussturene får du oppleve forskjellige deler av Geiranger, så hvorfor ikke ta de alle som én!

Limousinturer: Du kan booke fire forskjellige limousinturer, og dette er virkelig en flott opplevelse for den som vil se Geiranger og Geirangerfjorden på en litt mer eksklusiv måte! Turene koster fra 3200 kroner og oppover.

Fisketurer: Det er selvsagt også mulig å bestille seg en fisketur med guide i selveste Geirangerfjorden, og slike turer varer typisk nok i 2 timer. Prisen er rundt 7-800 kroner, og med en lokal guide er du sikret tilgang til fjordens beste fiskeplasser. Aldri fisket på havet før? Da er dette stedet å begynne! Husk å ha med deg telefon/kamera ettersom motivene er mange underveis.

Elsykkelutleie: Å oppleve Geiranger på Elsykkel er også en mulighet du har om du ønsker å se ting på en litt annen måte. Du får det betydelig lettere i oppoverbakkene og du kan suge til deg naturinntrykkene mens du tråkker rundt med hjelp fra et solid batteri. Det er ingenting som er like deilig som å trille ned bakkene til fjorden igjen, og samtidig vet du at du har fått deg litt lett trim. Aldersgrensen er 14 år og syklene leier du i to timer for rundt 300 kroner og i fire timer for 420 kroner.